Genel Haberler

EVCİL HAYVANLARDA MİKROÇİP ZORUNLULUĞU YIL SONUNA KADAR UZATILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, evcil hayvanların kimliklendirilmesine yönelik yönetmelikte değişikliğe gitti. Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, kedi ve köpek sahipleri, 31 Aralık 2025’e kadar hayvanlarını kayıt altına almak zorunda olacak.

Abone Ol

MİKROÇİP ZORUNLULUĞU DEVAM EDİYOR

Yönetmelik kapsamında tüm kedi ve köpekler, il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri ya da yetkili kurumlar aracılığıyla kimliklendirilecek. Hayvan bakımevlerinden sahiplenilen evcil hayvanların, sorumlu veteriner hekim tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kayıt sistemine işlenmesi ve hayvan pasaportunun oluşturulması zorunlu hale getirildi.

ÖZEL HAYVAN YAŞAMEVLERİ TANIMLANDI

Bakanlık, yönetmelik kapsamında “Özel hayvan yaşamevi” tanımını da getirdi. Gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından, Bakanlıktan izin alınarak kurulan bu tesisler, sahiplendikleri evcil hayvanların bakım ve beslenmesinden sorumlu olacak. Yaşamevleri, evcil hayvanları terk edemeyecek, sahiplendiremeyecek ve belirlenen kapasitenin üzerinde hayvan barındıramayacak. Ayrıca, sahiplendikleri hayvanların ölüm veya kayıp bilgilerini süresi içinde yetkili mercilere bildirmekle yükümlü olacak.

MİKROÇİP UYGULAMA ALANI GENİŞLETİLDİ

Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklikle, mikroçiplerin yerleştirilebileceği bölgeler genişletildi. Buna göre, mikroçipler hayvanların kürek kemikleri arasına veya boynun kulağa yakın bölgesine yerleştirilebilecek. Genetik yatkınlığı olan bazı ırklarda ise bacak veya göğüs bölgesine uygulanabilecek.

HAYVAN KAYIT SÜREÇLERİ GÜNCELLENDİ

Yapılan düzenlemeyle birlikte, “Barınak” ifadesi “Hayvan bakımevi” olarak değiştirildi. Sahipsiz hayvanların hayvan bakımevlerinden gerçek veya tüzel kişilere ya da özel hayvan yaşamevlerine sahiplendirilmesi durumunda, sahipsiz hayvan edinme formu düzenlenecek. Yetkili veteriner hekim tarafından en geç on gün içinde yeni pasaport çıkarılarak veri tabanına işlenecek.

Ayrıca, kayıtlı evcil hayvanların ölümü halinde 30 gün içinde, kaybolması durumunda ise en geç 7 gün içinde sahiplerinin il veya ilçe müdürlüklerine ya da yetkili kurumlara bildirimde bulunması gerekecek.