Son günlerde et fiyatlarında yaşanan artışlar sonrasında Sepetçi Köyünde üretim yapan Kolaylık Çiftliği sahibi Bayram Kolaylık ile et fiyatlarındaki yükselişin nedenini sorduk. Uzun yıllardır üretim yapan Bayram Kolaylık, üreticinin kesinlikle zam istemediğini, aksine ucuz olması durumunda vatandaşın da ete ulaştığı için mutlu olduklarını belirtti. Üreticinin satışı ile vatandaşa kadar ki arada kazananların kimler olduğunun da araştırılması gerektiğini vurguladı. Üretici olarak kesinlikle bu çıkan zam haberlerinden de hoşnut olmadığını belirtti.
YEMİ KONUŞSUNLAR
Kolaylık açıklamasında, “ Maalesef son zamanlarda telefonu elimize aldığımızda sürekli et fiyatları yükseliyor. Bu et fiyatları nereye kadar yükselir, Et yemeyin diyen yorumlara rastlıyoruz. Bizde kendi kendimize gülüyoruz bu haberlere. Niye gülüyoruz söyleyeyim. Bir hayvan asgari 20 ayda yetişir. Hayvanın canlısının aylık maliyeti 4 bin TL’dir. Biz bu hayvana 12 ay bakıyoruz. Ocak ayında aldığımız bir çuval yem 400 TL iken, şimdi yani Kasım ayında ise bir çuval yemin çuvalı 600 TL olduğunun altını çiziyoruz. Eti 15 gün yemeyelim demesinler. Birazda yem fiyatlarından, girdilerden, mazottan bahsetsinler. Biz et fiyatlarının yükselmesini istemiyoruz.
ÜRETİCİ BULAMAYACAKLAR
Bugün karkas kesim kilogramı 360 TL. 2023 kurban bayramı arasında karkas kesim kilosu 420 TL’leri görmüştü. Bugün 320 TL’lere kadar indi. Pazartesi günü 360 TL’ye kestim. 20-30 TL inip çıkıyor. Kasap 600 TL’ye satıyormuş bu bizi bağlamıyor. Onu birileri değerlendirsin. Ben 90 dönüm arpa ektim. Maliyeti sadece 250 bin TL. Ben hazır alsaydım da aynı fiyata gelecekti. Biz üreticinin desteklenmesi ve vatandaşında uygun koşullarda ete ulaşmasını istiyoruz. Yoğun girdiler nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Sadece çoban maliyetimiz aylık 50 bin TL. Kalacak yer ve yiyecekte ayrıca ödüyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımız üreticilere tepki göstermesin. Arada kimler kazanıyor ise onun makul seviyeye indirilmesi için girişimlerde bulunacakları uyarsınlar” diyerek açıklamasına son verdi.