Ticaret Bakanlığı, büyük e-ticaret platformlarına yönelik yeni bir düzenleme yayımladı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte, platformların indirim bütçelerine sınırlama getirildi. Ayrıca reklam harcamalarına yönelik denetimler sıkılaştırılırken, kurallara uymayan platformlara ağır yaptırımlar uygulanacak.

BÜYÜK PLATFORMLARA İNDİRİM KISITLAMASI

E-ticaret sektöründe rekabetin sağlanması amacıyla büyük ölçekli platformların indirim bütçelerine belirli sınırlar getirildi. Platformlar, önceki yılın satış gelirlerine göre belirlenen bütçeyi aşan indirimler sunamayacak. Doğrudan platform tarafından sağlanan indirimler, hediye çekleri, kuponlar, puanlar ve ödüller bu bütçeden düşülecek. Aynı zamanda çoklu ürün alımında sağlanan indirimler, ücretsiz kargo hizmeti ve indirim kodları da bu sınırlamaya dahil edilecek. Ancak, toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik kampanyalar ile doğal afetler gibi durumlarda yapılan indirimler bu sınırlamanın dışında tutulacak.

İNDİRİM ORANLARI BELİRLENDİ

Büyük ölçekli e-ticaret platformları, net işlem hacimlerine göre belirlenen limitler çerçevesinde indirim yapabilecek. Buna göre, platformlar yıllık ortalama TÜFE değişim oranı uygulanmış net işlem hacminin 30 milyar Türk Lirası’na kadar olan kısmının yüzde 2’sine, 30 milyar TL üzerindeki kısmın ise yüzde 0,2’sine kadar indirim bütçesi ayırabilecek.
Bu düzenleme, Amazon, Hepsiburada, Trendyol ve n11 gibi büyük e-ticaret platformlarını kapsayacak ve 2026 yılı itibarıyla kampanya oranlarında ciddi düşüşler yaşanabilecek.

REKLAM HARCAMALARINA SIKI DENETİM

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret platformlarının reklam harcamalarına yönelik kısıtlamalar da getirdi. Reklam bütçelerinin yüzde 25’ine kadar olan sponsorluk harcamaları için uygulanan istisna, yüzde 50’ye çıkarıldı. Platformların, üçüncü taraflar aracılığıyla kendi lehlerine olacak şekilde reklam yaptırarak bütçe aşımı yapmaları yasaklanırken, bu harcamaların bildirilmemesi 'Bakanlığı aldatma' kapsamına alınarak ağır cezalarla karşı karşıya kalınacak.

Ayrıca, sosyal medya fenomenleri ve influencerlar aracılığıyla yapılan tanıtım çalışmaları da denetim altına alınacak. E-ticaret platformları, YouTube ve sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen tüm reklam kampanyalarını şeffaf bir şekilde Bakanlığa bildirmekle yükümlü olacak. Aksi halde ciddi yaptırımlarla karşılaşacaklar.

KURUYEMİŞ DEVİ İFLASIN EŞİĞİNDE! PEYMAN’A SON KEZ EK SÜRE VERİLDİ KURUYEMİŞ DEVİ İFLASIN EŞİĞİNDE! PEYMAN’A SON KEZ EK SÜRE VERİLDİ

YENİLENMİŞ CİHAZ KAMPANYALARINA TEŞVİK

Bakanlık, yenilenmiş cihaz satışlarını teşvik etmek amacıyla reklam bütçesi sınırları dışında tutulacak kampanyalara yeni bir düzenleme getirdi. Buna göre, yenilenmiş cihazlarla ilgili yapılan kampanyalar, platformların reklam bütçelerinin yüzde 5’ine kadar olan kısmına dahil edilmeyecek.

SATICI HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINIYOR

E-ticaret pazaryerlerinde faaliyet gösteren satıcıların haklarını korumak amacıyla da önemli bir değişiklik yapıldı. Artık platformlar, bir satıcıya komisyon cezası veya kazanç kesintisi uygulamadan önce ondan açıklama talep etmek zorunda olacak. Belge ve kayıtlarla doğrulanmamış durumlarda satıcılara ceza verilemeyecek.

SATIŞ VERİLERİ TAŞINABİLECEK

Tekelleşmeyi önlemek ve satıcıların diledikleri platforma geçişini kolaylaştırmak amacıyla, satıcıların satış verilerini ücretsiz olarak taşımasına olanak tanınacak. Satıcılar, işlenmiş verilere ücretsiz ve etkin şekilde erişim sağlayarak, farklı platformlarda faaliyet gösterebilecekler.

Bu düzenlemeyle birlikte e-ticaret sektöründe önemli değişiklikler yaşanacak. Hem tüketiciler hem de satıcılar açısından yeni kuralların etkisi 2026 yılından itibaren net bir şekilde hissedilecek.

Kaynak: Donanımhaber

Kaynak: Haber Merkezi