Kanko, Dağdeviren’in çığır açan başarısını şu sözlerle anlattı: “Tüm dünyanın konuştuğu değerli bilim insanımız Canan Dağdeviren yine tarihe geçti! Atatürk Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği bu değerli bilim insanı, 'Tarihe not düşülsün: İstikbal göklerdedir' diyerek tüm dünyaya ilham verdi. Gurur duyuyoruz!”
Canan Dağdeviren’in, kadınlardan oluşan ilk uzay ekibiyle birlikte uzaya gönderdiği giyilebilir ultrason cihazına ilişkin paylaştığı mesajı da Meclis kürsüsünden okuyan Kanko, şu ifadeleri aktardı:
"Tarihe not düşülsün: Bugün, 14 Nisan 2025. Atatürk Cumhuriyeti’nin herkes için eşit olan sisteminde eğitim alan bir birey olarak, yıllar önce üzerinde çalışmaya başladığım giyilebilir ultrason cihazımı uzaya gönderdim. Kadınlardan oluşan ilk uzay ekibiyle birlikte gitti. Bu, bir başlangıç. Sivas’tan yola çıkan dedelerimin ve nenelerimin, kimsesizlerin kimsesiydi Cumhuriyet. İcat ettiğimiz teknolojiyi, haksızlığa ve zulme uğrayan tüm canlılara armağan ediyorum; yalnız değilsiniz. Mücadeleniz, yıldızlar gibi ışık olmaya ve yol göstermeye devam edecek. Evet, ‘İstikbal göklerdedir!’”
Kanko, konuşmasının devamında bilimle aydınlanan bir Türkiye idealine işaret ederek, kadınların özgürlüğüne gölge düşüren zihniyetleri de sert sözlerle eleştirdi:
"Amerika’da bir bilim insanı olarak insanlık için çığır açan çalışmalara imza atan bir Türk kadını varken, ne yazık ki aynı gün Sivas’ta bir futbol maçında açılan, kadının nasıl doğurması gerektiğini söyleyen çağdışı pankartlarla karşılaşıyoruz. Bu zihniyeti kınıyorum. Kadınlara sınır çizmeye çalışanlara inat, kadınlar uzaya teknoloji gönderiyor!"
