BTK’nın “Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği”nde değişiklik öngören taslağına göre, Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal medya şirketlerinin yalnızca temsilci bulundurması yeterli olmayacak. Artık bu platformların Türkiye’de anonim ya da limited şirket kurmaları ve BTK’dan yetki almaları gerekecek.
Yeni düzenlemenin 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yurt dışı merkezli şirketlerin kuracağı Türkiye’deki şirketin tamamı ana şirkete ait olacak. Resmî bildirimler, internet sitelerinde yer alan iletişim kanalları üzerinden yapılabilecek.
ERİŞİM ENGELİ YETKİSİ GENİŞLİYOR
Taslağın dikkat çeken maddelerinden biri, erişim engeline ilişkin düzenleme oldu. Yeni maddeye göre BTK, yetkilendirmeye tabi olup olmadığına bakılmaksızın, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı gibi gerekçelerle sosyal medya platformlarının uygulama veya internet sitelerine doğrudan erişim engeli getirebilecek.
YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER VE CEZALAR
Şirketler, yetkilendirme ücreti ve evrensel hizmet katkı payı ödemekle yükümlü olacak. Ayrıca tüketici haklarının korunması, rekabetin sağlanması, kişisel verilerin korunması ve bilgi güvenliği gibi konularda da denetime tabi tutulacak. BTK, sektörel verilerin ve güvenlik olaylarının da kendisine raporlanmasını isteyebilecek.
Yetkilendirme almadan hizmet sunan şirketlere 1 milyon TL ile 30 milyon TL arasında para cezası verilebilecek. Altı ay içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin bant genişliği %95 oranında daraltılacak; ek üç ay içinde yükümlülükler tamamlanmazsa platformlara erişim tamamen durdurulabilecek. Ayrıca bazı durumlarda üç yıla kadar yetkilendirme verilmemesi de gündeme gelebilecek.