Geçtiğimiz gün Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, il ve ilçenin önemli isimlerini toplayarak 4 yılını anlattı.
Açık konuşmak gerekirse sıkıcı ve durağan geçeceğini düşündüğüm bir program hissiyle gittim ama büyük yanıldım.
Öyle ki hem Başiskele Belediyesi çalışanları hem de Başkan Özlü dersine çok iyi çalışmış.
Özlü anlattı, biz dinledik.
Kendi adıma konuşmak gerekirse keyifle dinlediğim bir sunum oldu. Neden mi?
Program kapsamında Özlü’nün rakamsal veriler okuyarak yol yaptık, asfalt döktük gibi icraatlarından çok gençlere, kadınlara, insanlara ve hayvanlara dokunan projeleri ön plandaydı.
İşte bu projeleri anlatırken Özlü;
‘Başiskele’nin çocuğuyuz. Çocuklarımıza rehberlik etmek gerekiyordu onların belediyesi, onların abisi olduk’,
‘Kadınlarımızı baş tacı yaptık’,
‘Kendini kimsesiz hissedenlerin talepleri vardı. Emir bildik bildiğimiz hepsine ulaştık’ dedi.
**
Öyle ki Özlü ile geçtiğimiz yıl Kasım ayında yaptığımız röportajda da dikkatimi çeken ve insana dokunan sosyal donatılar bu sefer daha çok dikkatimi çekti.
Kimilerinin, ‘Millet bahçesi proje mi?’ diyerek geçtiği zaman zaman benim de önemsemeden geçtiğim söz konusu çalışmaya Özlü, Millet Bahçeleri ile imara karşı konulan mühre dikkat çekti ve konuya bambaşka bir pencere açtı.
İlçeye kurulan kütüphaneler ve öğrencilere yapılan soru bankası desteği ile dar gelirli ailelerin çocuklarının ne derece nefes aldığı tartışılmaz bir gerçek. (Vaktiniz olursa Genc-i Ala çalışmalarını da incelemenizi öneririm.)
Evlilik okulları, kadın ve aileler için düşünülmüş çalışmalar ve Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ile hayvanlar konusunda da hassasiyetini ispat eden Özlü ve ekibini ayrıca tebrik etmek gerek.
**
Gönül belediyeciliği diyerek yola çıkan Özlü bana göre bu projelerle vatandaşın bam teline dokunmuştur. Ve öyle görünüyor ki bir dönem daha aday gösterilme şansı yüksek.
Ama bir konu var ki Başiskele Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Ayaz döneminden bu yana merakla bitmesi bekleniyor.
“Başiskele Yeniköy Termal Tesisi.”
‘Ha bitti ha bitecek.’ ‘Çalışmalar hızla yükseliyor’ denildi durdu.
Özlü’nün programında en çok bu çalışmayı merak ettim.
Ne oldu? Seçime yetişir mi?
‘Bizim İşler Güzel İşler’ mottolu Başiskele’de, ‘Bizim termal ne zaman işler?’ sorusuyla tüm programı büyük bir heyecanla dinledim.
Ve programın sonlarına doğru Özlü termalde gelinen aşamayı anlattı.
İşte merak edenler için Özlü’nün o açıklaması:
“Termal tesisi Büyükşehir Belediyemiz yapıyor. İnşaat halinde. Seçim döneminde bitirme gayretimiz vardı ama şu anda bazı zorluklar bize onu yetiştirtemeyecek ama hızla devam ediyor. Ben Büyükşehir Belediye Başkanına çok teşekkür ediyorum. Bunun yatırımı sadece bizim bir yıllık yatırım bütçemizi geçiyor. Çok büyük bir destek. Burayı bitirdiğimizde kentimizin termal şehri olması açısından da önemli bir adım atmış olacağız.”
Görünen o ki termalde beklemeye devam edeceğiz. Ama inanıyorum ki geç de olsa Kocaeli’ye değer katacak bir proje olacak.
****
Son olarak CHP Başiskele İlçe Başkanı Anıl Acurman’ı bugün arayarak Başiskele Belediyesi hakkındaki düşünlerini aldım.
Ana muhalefetin ilçe başkanı olan Acurman’ın düşünceleri benim için önemliydi.
İlçenin başka boyutlarını ifade eden Acurman, tabi ki Özlü’nün çalışmalarına farklı bir açıdan baktı.
Mesela dedi ki;
“Başiskele devlet hastanesinin artık konuşulmadığını gördük”,
“İlçe belediyesi en nihayetinde iktidara ve Büyükşehir Belediyesi’ne tümüyle sırtını dayamış. Onlardan destek alan bir ilçe belediyesi. İzmit Belediyemizle kıyaslandığında İzmit Belediyemiz bu desteklerin hiçbirinin kendisine verilmediği aksine köstek olunduğu halde mahalle kreşlerinden, Alzheimer evlerine ve koca bir aşevinden kültür merkezlerine kadar pek çok alanı inşa etmiş durumda”,
“Büyükşehir Belediyesi destekli sokak aydınlatması yapmak da yine çok büyük bir proje değildir. Önemli olan insanların hayatlarını çok kolaylaştıracak ulaşım ağları kurmaktır”,
“Yapılanlar genel itibariyle günlük hizmetlerdir, genel itibariyle bir derneğin, bir vakfın dahi yapabileceği işlemlerdir. Bugün bir istihdam ofisi açmak pek ala bir vakfın ya da derneğin yapabileceği düzeydedir”,
“130 bin nüfusun yaşadığı Başiskele çok daha fazlasını hak ediyor. Çok daha başka bir belediyecilik hak ediyor.”
Peki haksız eleştiriler mi yaptı? Acurman’ı dinledikten sonra katıldığım 3 husus oldu.
Devlet hastanesi, ulaşım sorunu ve 130 bine dayanan Başiskele için yapılan gençlik merkezleri ve kitaphanelerin artırılabilmesi yerinde tespitlerdi.
Söz konusu 3 maddenin geliştirilmesi durumunda Başiskele çok daha değerli bir bölge haline gelecektir.