TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da iştirak ettiği toplantı, önemli ekonomik konulara dair taleplerin dile getirildiği bir platform oldu. Toplantıya, TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı Gürsel Baran, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Tuncay Yıldırım ve Hakan Ülken, Bakanlık bürokratları, İŞKUR, SGK ve Mesleki Yeterlilik Kurumu yöneticileri ile Konsey üyeleri katıldı.
Başkan Necmi Bulut, Kocaeli iş dünyasının taleplerini toplantıda gündeme getirdi ve bu taleplerini içeren kapsamlı bir raporu Bakan Işıkhan ve Başkan Hisarcıklıoğlu’na sundu.
Teminat İstenmesi Konusunda Düzenleme Talebi
Toplantının en dikkat çeken taleplerinden biri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve vergi tecil taksitlendirmelerindeki teminat isteme bedelinin artırılmasıydı. Başkan Bulut, 50 bin TL ve üzeri borçlar için teminat istenmesinin esnaf ve tüccarları zor durumda bıraktığını belirterek, piyasa şartları göz önüne alınarak bu bedelin 1 milyon TL'ye çıkarılmasını talep etti. Bu düzenleme ile teminat veremeyen ancak borçlarını taksitlendirme imkanı olan esnaf ve tüccarların mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanıyor.
Yeni Destek Kalemleri ve Çalışan Desteği
Başkan Bulut, ayrıca işverenlerin maliyetlerini hafifletmeye yönelik yeni destek kalemlerinin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Özellikle asgari ücret desteğinin yanı sıra, çalışan maliyetlerini düşürmek için daha geniş destek çeşitliliği ve mevcut destek sürelerinin uzatılması gerektiğini belirtti. Bulut, aynı zamanda asgari ücretin üzerindeki maaşlar için de %6'lık bir desteğin işverenlere verilmesinin, ekonomik ortamda rahatlama sağlayacağını öngördü.
SGK ve TOBB Veri Tabanı Entegrasyonu
Bir diğer önemli talep ise, SGK ve TOBB veri tabanlarının entegrasyonunun sağlanmasıydı. Bulut, sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren acentelerin bünyesindeki müdürlerin kaydının hem SGK hem de TOBB veri tabanlarına yapılmasının ardından, müdürlerin işten ayrılması durumunda, SGK'da kaydının silinmesine karşın TOBB veri tabanındaki kaydının devam ettiğini belirtti. Bürokratik süreçlerin kısaltılması adına, bu iki veri tabanının entegrasyonu ile müdürlerin işten ayrılmasının ardından otomatik olarak kaydının silinmesi gerektiğini ifade etti.
Düzenli SGK Ödemeleri İçin 10 Puanlık İndirim Talebi
Kocaeli Ticaret Odası Başkanı, işletmelerin maliyetlerinin arttığı bu dönemde, SGK primlerini düzenli ödeyen işletmelere 10 puanlık indirim yapılmasını talep etti. Bu düzenleme, işletmelerin SGK primlerini düzenli ödeme teşvikini artıracak ve ödeme yükümlülüklerini yerine getiren işletmeler için avantaj sağlayacaktır.
Ek Ders Ücretlerinin Hesaplanmasında Düzenleme
Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim personelinin ek ders ücretlerinin hesaplanmasında kullanılan gün hesap formülünün yanlış hesaplamalar yaptığına dikkat çeken Bulut, bu formülün saat/7.5 = gün şeklinde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, emekli olup çalışan usta ve uzman öğreticiler için bu hesaplamanın yapılmaması gerektiği de talep edilen bir diğer düzenleme oldu.
Çalışan Maaşlarına Yönelik Haciz Uygulamalarında Değişiklik
Başkan Bulut, İcra İflas Kanunu’nun 83. maddesi kapsamında uygulanan maaş hacizlerinde işverenlerin sorumlulukları nedeniyle yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Dijitalleşen dünyada çalışan maaşlarının bireysel hesaplara yatırıldığını belirten Bulut, işverenlerin mağduriyetlerini giderecek şekilde haciz işlemlerinin çalışanların bireysel hesapları üzerinden yapılabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etti.
Başkan Necmi Bulut’un sunduğu bu talepler, Kocaeli iş dünyasının yaşadığı sorunların çözülmesine yönelik önemli adımlar atılması gerektiğini gösteriyor. Toplantının sonunda, bu taleplerin ilgili bakanlıklar ve TOBB nezdinde değerlendirilmesi kararlaştırıldı.