Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara'da düzenlenen 'Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı' ve 'Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı Rapor Sonuçlarının Kamuoyu ile Paylaşılması' programına katıldı.

Bakan Göktaş, çalıştayda dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkileri, fırsatlar ve risklerin ele alındığını belirterek, "Bu bulguları temel alarak Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yeni çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlıyoruz" dedi. Çalıştayı, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı kapsamında, dijitalleşme sürecinde ailenin desteklenmesi hedefi doğrultusunda düzenlediklerini vurgulayan Göktaş, şu ifadeleri kullandı:

"Çocuklarımızı dijital bağımlılık, siber zorbalık ve uygunsuz içerik gibi tehditlerden koruyacak çözümler geliştirmek önemli bir hedefimiz. Dijital ortamların aile bireylerinin psikolojik sağlığı üzerindeki etkilerini ve sosyal izolasyon risklerini minimize etmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda aileyi destekleyecek, çocuklarımızı koruyacak politikalar geliştirmek temel hedeflerimiz arasında yer alıyor."

'ÇOCUKLARIN EN ÇOK KULLANDIĞI PLATFORM INSTAGRAM'

Çalıştayda ebeveynler, çocuklar ve uzmanlardan oluşan üç ayrı grup üzerinde çalışıldığını aktaran Bakan Göktaş, çocukların dijital dünyadaki zaman kullanımına ilişkin bulguları paylaştı. "Çocukların çoğunluğu günde 3 ila 5 saat arasında dijital platformlarda vakit geçirdiğini belirtti. En çok kullandıkları platform Instagram olurken, bunu YouTube ve TikTok takip ediyor" diye konuştu.

Göktaş, çocukların dijital ortamlarda olumlu ve olumsuz etkilerin farkında olduklarını vurgulayarak, "Reflekslerinin geliştiğini, yabancı dillerini ilerlettiklerini söylüyorlar. Ancak zaman yönetiminde zorlandıklarını, sorumluluklarını yerine getiremediklerini, uzun süre ekran başında kaldıkları için görme ve duruş bozuklukları ile obezite gibi sorunlar yaşadıklarını ifade ettiler" dedi.

'DİJİTAL BAĞIMLILIK RİSKİNE KARŞI TEDBİRLER ALINIYOR'

Dijital bağımlılığın küresel çapta ciddi bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Bakan Göktaş, bazı ülkelerde çocukları korumaya yönelik alınan tedbirleri örnek gösterdi. "Avustralya'da 16 yaş altı için sosyal medya kullanımı yasağı getiren yasal düzenleme yapıldı. Avrupa Birliği ülkeleri ise okullarda akıllı telefon kullanımına sınırlamalar getirdi. Biz de ülkemize özgü bir model geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Çatıyı tamir etmek isterken evini yaktı Çatıyı tamir etmek isterken evini yaktı

Bakan Göktaş, 16 yaş altı çocuklar için sosyal medya ve dijital oyun platformlarına yönelik yasal düzenleme çalışmasının devam ettiğini belirterek, şu bilgiyi verdi:

"Fiziksel ve zihinsel gelişimi göz önünde bulundurarak, dijital mecraların sağlıklı ve bilinçli kullanılmasını yaygınlaştırmak için yeni bir eylem planı oluşturmayı hedefliyoruz. Bu düzenleme ile çocuklarımıza daha güvenli bir dijital dünya sunmayı amaçlıyoruz."

Kaynak: Haber Merkezi